Handelaarswoning met opslagplaats met ast

Handelaarswoning uit 1933 met achtergelegen pakhuis (Groeningebergstraat nummer 11) uit 1922.

Langs de Groeningebergstraat wordt circa 1922 een gebouw opgericht als "suikerijdroogerij" of cichoreiast, op initiatief van handelaar Jan-Frans Vande Wiele. Door dezelfde wordt rond 1933 de woning gebouwd, met achterliggende bergplaats. In 1942 wordt volgens kadaster de ast vergroot en omgevormd tot vlasschuur.

Woning van vier traveeën en twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Nieuwe lijstgoot. Gevel gekenmerkt door gebruik van witte baksteen voor de brede omlopende gevelbanden. Arduinen onderdorpels en trap (twee treden). Getoogde muuropeningen met behouden schrijnwerk, nieuwe deur. Poortdoorrit onder ijzeren I-profiel, nieuwe poort.

Hoog pakhuis of magazijn in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op Groeningemolenstraat), restant van dakopschrift in zwarte pannen: "...OEDERS". Houten lijstgoten. Astgedeelte in het meest oostelijke stuk, zie gevelankers. Rechte muuropeningen onder ijzeren lateien (I-profielen). Diverse laaddeuren, centraal laadvenster boven de kroonlijst. Zijgevel met getrapt baksteenfries en kader met muizentand. Afgesloten van de straat door een muur met boogfries en alternerend gebruik van witte en gele baksteen voor rondboogjes en accentuering, zaagtandfries. Inrijpoort tussen twee bakstenen pijlers. Vermoedelijk een functie als opslagplaats voor veevoeders, in de directe nabijheid van de spoorlijn voor in- en/of uitvoer.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1922/21, 1933/19, 1942/22.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien

Aanvullende informatie

Van de opslagplaats zijn sinds 2008 de muur met boogfries aan straatzijde verdwenen, en werden een deel van de muuropeningen gedicht, waarbij de ijzeren lateien zijn bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els