Hoeve ter Soetendriesch

Beschrijving

Hoeve "ter Soetendriesch", op site minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw. Thans leegstaand. Zogenaamd naar de weide die ten oosten van de hoeve ligt, in 18de-eeuwse bronnen "de Soetendriesch" genoemd. Op een kaart bij het tiendboek van de Sint-Maartensabdij van Doornik (circa 1645) en een kaart bij het renteboek van het leen "Tollenaers" (1732) wordt op deze plaats bebouwing weergegeven. Op een kaart bij het tiendenboek van de heerlijkheid van Schardauwe (1724) worden twee volumes in L-vormige opstelling afgebeeld. Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden op deze plaats vier volumes afgebeeld, in een vierkant rondom het erf. De hoeve wordt opnieuw in de huidige L-vormige constellatie weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847): oost-west georiënteerd woonhuis ten noorden van het erf, haakse schuur-stal ten oosten, aan de straatzijde een bakhuis. In 1907 wordt het woonhuis wat uitgebreid ten westen en wordt een stuk van de schuur afgebroken. Aan straatzijde wordt een kleine zwingelarij opgetrokken. De hoeve is op dat moment eigendom van landbouwer Gustaaf Bossuyt uit Ingelmunster.

Ronde bakstenen erfpijlers leiden tot een onverhard erf waarrond losse hoevebestanddelen in L-vormige constellatie. Aan de noordzijde het boerenhuis met kleine stalaanbouw van in totaal zeven traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), met gecementeerde erfgevel in voegwerkimitatie. Getoogde muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk, arduinen onderdorpels. Rondbogig dakvenster boven de voordeur. Ten oosten de schuur in rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok evenwijdig met straat). Gecementeerde plint, getoogde stalvensters en -deuren, rechte schuurpoort. Langs de straatzijde een klein stalletje/ zwingelarij in rode baksteenbouw onder zadeldakje in Vlaamse pannen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1908/15.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, VI, nr. 6673: Renteboek Tollenaers, 1732.