Rij boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Huizenrij van drie landarbeiderswoningen, gelegen ten noorden op een afstand van de straat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats al bebouwing met moestuintjes weergegeven. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt een rij van vijf "kortwoonsten" afgebeeld. Op de Atlas der Buurtwegen (1847) worden twee maal twee woningen weergegeven. Rond 1906 zijn deze woningen eigendom van landbouwers Ferdinand en Karel Vandeputte (zie Manpadstraat), die de bestaande woningen afbreken en een rij van vijf nieuwe kleine woningen laten oprichten. De meest westelijke en meest oostelijke woning zijn reeds verdwenen, onder meer door aanleg van de Rijksweg. Samenstel van drie eenlaagswoningen in donkerrode baksteenbouw, telkens van drie traveeën, onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok evenwijdig met straat), dubbel tandfries. Getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Voorliggende recentere bijbouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1906/11.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien