Hoeve Claerbout en ast

Beschrijving

"Hoeve Claerbout" of "Groenhoeve", bestaande uit 19de-eeuwse of begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen met cichoreiast.

Reeds hoevebebouwing op deze plaats in de 18de eeuw, zie de kaart bij een processtuk uit 1767, als twee haakse volumes op de plaats van huidig woonhuis en schuur, de Ferrariskaart (1770-1778): twee volumes in omringende boomgaard. De hoeve wordt op het primitief plan (circa 1830) weergegeven met boerenhuis met drie landgebouwen rondom een erf. De hoeve is eigendom van Charles De Mulie, rentenier te Kortrijk. In 1839 wordt het oude woonhuis afgebroken en vervangen door een iets noordelijker gelegen boerenhuis aan de noordzijde van het erf. In 1872 wordt ten oosten van de hoeve een cichoreiast opgetrokken, vermeld bij kadaster als "suikerijdroogerij". In 1880 wordt deze al vergroot. In 1937 registreert het kadaster een quasi totale vernieuwing van de hoevegebouwen, die vermoedelijk plaatsvond rond het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Baserend op mondelinge informatie vonden deze verbouwingen mogelijk plaats circa 1906. Het boerenhuis wordt een stuk verlengd en vermoedelijk ook sterk vernieuwd, ten oosten wordt een schuur met wagenhuis opgetrokken. De schuur ten zuiden verdwijnt en maakt plaats voor enkele kleinere stallen, ook ten westen van het erf wordt de bestaande stal vernieuwd of herbouwd. In 1947 wordt de cichoreiast vergroot. Gedurende de 20ste eeuw is de pachthoeve eigendom van een Kortrijkse kloosterzuster.

Losstaande hoevegebouwen in bruinrode verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (voornamelijk mechanische pannen), rondom een omhaagd en begraasd erf, gedeeltelijk met losse verharding, toegankelijk via een ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers met gepunte bolbekroning. Aan de noordzijde het eenlagige boerenhuis van zes traveeën, haaks op de weg georiënteerd; nieuwe lijstgoot. Getoogde muuropeningen met betegelde onderdorpels, houten schuiframen, nieuwe voordeur. Aan de oostzijde een hoge schuur parallel met de straat, onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen, getoogde deuropeningen, rechte schuurpoort en ten zuiden een half gedicht wagenhuis met bovenliggend laadluik. Radvensters in de geveltoppen. Muuropeningen onder meer getoogd onder strek en met houten lateien.

Ten oosten van de hoeve bevindt zich een cichoreiast, in verschillende bouwfasen met diverse nokhoogte, deels in golfplaat, deels in Vlaamse pannen, centrale schuurpoort en grote gevelankers. Ten westen langsheen de straat een stalvolume met dakoverkraging op kardoezen, nieuwere muuropeningen en talrijke bouwsporen. Erfzijde met een tweeledig staldeurtje en een laadluik onder verhoogde dakoverstek, latere aanbouw in betonpanelen. Ten zuiden nabij de erftoegang een bakhuis (nok parallel met straat, verdwenen schoorsteen) met bebording op de zijgevels, getoogde muuropeningen en een gevelkapel in de top van de erfgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1840/4, 1873/1, 1881/8, 1937/11.
  • Rijksarchief Gent, Familiefonds, nr. 3558: Proces voor de Raad van Doornik, processtuk met plan (1767).

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien