Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Kasteelstraat. Herberg 't Nieuw Paradijs, hoekpand met voormalig magazijn langsheen de Kasteelstraat (nummer 2).
Reeds voorkomend in 1835 en rond 1880 eigendom van de kinderen van Louis Vermandele, secretaris van de gemeente Lendelede. In 1926 wordt een stuk van het magazijn afgesplitst voor de inrichting tot woning. Vanaf de 20ste eeuw wordt er een winkel uitgebaat, vanaf de jaren 1970 ingericht tot herberg.

Volume van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak in gesmoorde Vlaamse pannen (nok parallel met straat), achterbouw met haakse nok (parallel met Kasteelstraat). Gecementeerde lijstgevels, geschilderd aan de voorzijde; geprofileerde houten kroonlijsten. Verbouwde begane grond met afgeschuinde hoek, tweede bouwlaag met rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Zijde van de Kasteelstraat gecementeerd, enkele rechthoekige vensteropeningen met resterend houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1881/32, 1926/20.
  • DELAERE J., VANDEWALLE R., Het dorpsplein en zijn bewoners, in Lethae, nr. 15, 2002, p. 3-26.