Heilig Hartkapel

Beschrijving

Heilig Hartkapel, ook "Dendauws kapel" genoemd, gelegen aan de erfoprit van de nabijgelegen hoeve. Volgens kadaster gebouwd in 1907 op de hoek van een landbouwperceel door Desideer, Leopold en Julia Declercq, aannemers uit Roeselare. Volgens literatuur gebouwd op de plaats van een oorspronkelijk 18de-eeuwse kapel. Niet te bevestigen met kaartmateriaal, slechts voor het eerst weergegeven op de topografische kaart van het Institut Géografique Militaire uit 1948 (revisie 1910). Vermelding op de mutatieschets van het toponiem "Stinkeputten".

Veldkapel opgebouwd uit donkerrode baksteen, onder zadeldak in grijze natuurleien. Voorpuntgevel met overhoekse halfhoge steunberen, bekronend kruis op de nok verdwenen. Gebruik van natuursteen voor top- en schouderstukken, dorpels en dek- en kraagstenen. Spitboogvormige toegang met houten vleugeldeur. Zijgevels met telkens twee lancetvenstertjes.

Interieur. Gepleisterd spitstongewelf. Vloer in cementtegels met geometrische patronen. Manshoog ijzeren altaarhek waarachter een neogotisch houten altaar, bekroond door pinakeltjes en segmentboogvormig fronton. Centraal schilderij van de Heilige Familie op de altaarboezem waarboven een banderol met het opschrift: "JESUS X MARIA X JOSEPH". Beelden Heilige Hart, Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, Heilige Antonius van Padua.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1909/7.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Lendelede, s.l., s.d, nr. 1.