Hoeve Notelarenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Notelarenhof

Beschrijving

Hoeve "Notelarenhof", gelegen in een flauwe bocht langs de westzijde van de straat. Site minstens opklimmend tot de 17de eeuw, met voornamelijk 19de-eeuwse bestanddelen. Zogenaamd naar de hoeveelheid notelaren in de boomgaard.

Een schetsmatige kaart in het renteboek van de heerlijkheid Nieuwenhuyse (1645) beeldt een woning af langs straatzijde, met haaks daarop een kleiner stalvolume ten noordwesten. Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden vijf volumes weergegeven binnen een amandelvormige omwalling.

De huidige constellatie van woonhuis met stal en parallelle schuur ten westen wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). De schuur wordt er reeds in huidige toestand aangeduid, met centraal inspringend poortgedeelte. Later wordt de schuur uitgebreid aan de zuidzijde. In 1887 registreert het kadaster een vergroting van het boerenhuis-stal-volume, waarbij het geheel sterk verbouwd wordt. Ten noorden van de schuur wordt een oud bijgebouw afgebroken om plaats te maken voor een nieuwer bakhuis (verdwenen). Vermelding van toponiem "Kappellekenshoek". Het nieuwe boerenhuis dateert uit het laatste kwart 20ste eeuw, gebouwd op de plaats van een kleiner landgebouw. Het oude boerenhuis is thans nog in gebruik als opslagruimte.

Losstaande bestanddelen rondom een erf in grind en deels gekasseid, afgesloten door ijzeren hek. Aan de oostzijde van het erf een boerenhuis, gelegen langs straatzijde. Eenlaagswoning van zeven traveeën in rode baksteenbouw onder vernieuwd zadeldak. Getoogde muuropeningen waarin vernieuwd houtwerk. Erfgevel in naakte baksteen met gecementeerde deuromlijsting. Gecementeerde straatgevel. Nieuwere stalaanbouw ten zuiden (tweede kwart 20ste eeuw), rechthoekige muuropeningen onder betonlateien.

Parallel daarmee ten westen van het erf een 19de-eeuwse schuur in donkerrode baksteenbouw onder laag uitlopend zadeldak in Vlaamse pannen. Inspringende rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Zuidelijk gedeelte ingericht als wagenhuis, inrit onder houten latei.
Aan de zuidzijde van het erf het huidige 20ste-eeuwse woonhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1890/55.
  • Rijksarchief Gent, Fonds de Kerckhove de Denterghem, nr. 208: Renteboek Nieuwenhuyse, door landmeter de Bersaques, diverse schetsen, 1645.
  • DELAERE J. e.a., Landelijk leven en hoevengids, Lendelede, Lendelede, 1987, p. 102.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien