Wegkruis Beiaardlindekruis

Beschrijving

"Beiaardlindekruis". Wegkruis gelegen op het hoogste punt van Lendelede (42,5 meter), aan de erfoprit van de hoeve en voormalige Beiaardmolensite "ter Goudberg" (nummer 4).

Het kruis wordt volgens literatuur reeds vermeld in 16de-eeuwse bronnen. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Pas opnieuw aangeduid op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1896 (revisie op terrein 1883), niet op de vorige versie van het Depôt de la Guerre uit 1862. Het houtwerk is vermoedelijk vernieuwd in de loop van de 20ste eeuw.

Hoog bruingeschilderd houten kruis onder zadeldakje met windborden en witgeschilderde achterwand. Witgeschilderde gietijzeren Christusfiguur. Geruggensteund door een linde.

• ANNEESSENS K., Langs de Kapellekensweg, in Lethae, nr. 2, 1981, p. 7-11.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 427.