Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Huis circa 1923 gebouwd door Jules en Marie-Ludovica Maesenaere (Zarren) en circa 1947 vergroot. De bijhorende gronden zijn nu verkaveld. Vrijstaande villa met naastgelegen nutsgebouwtje, gelegen in een tuin afgesloten door geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en met zwart- en witgeschilderd smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers, gelijkend smeedijzeren toegangspoortje.

Villa op L-vormige plattegrond. Gele verankerde baksteenbouw onder schilddaken (blauw geglazuurde, mechanische pannen) met geprofileerde houten gootlijst, wolfeind, dakkapel. Plint in blauwe hardsteen. Muuropeningen onder I-profiel met bloemornament en korfbogige ontlastingsboog. Bewaarde schuiframen en ramen met T-indeling.

Nutsgebouw. Geelbakstenen volume onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) met zinken kapje. Muuropeningen onder I-profiel, deels bewaarde kleine ramen en duivenslag. Aanpalend recenter laag geelbakstenen volume onder lessenaarsdak (blauw geglazuurde mechanische pannen).
Tuin met oude beuk, taxus, linde en verschillende hulstbomen. Smeed- en gietijzeren klok om hoevepersoneel om omliggende landen te roepen. Naar verluidt gerecupereerd van oudere hoeve.

Nutsgebouwtje in tuin. Houten volume onder zadeldak (grijze mechanische pannen) met brede dakoverstek en makelaar aan beide zijden. Wit- en zwartgeschilderde horizontale stroken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1923/13, 1952/7.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie