Burgerhuis uit de wederopbouwperiode

Beschrijving

Hoekhuis uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (minimaal gerealiseerd in 1923). De twee rechter traveeën zijn circa 1949 bijgebouwd ter vervanging van een breedhuis met dakvenster als tuitgevel uit de jaren 1920, zie bouwaanvraag. Dit naar ontwerp van de Oostendse architect Jef Denorme.

Hoekpand van twee traveeën + brede hoektravee + twee traveeën + twee traveeën van 1949 (winkelpui) en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde pannen), aflijnende gootlijst op klossen en tandlijst, dakvensters onder tentdak (leien). Gebruik van natuursteen voor de plint, de aanzetstenen en de omlijsting van de winkelpui. De hoektravee loopt op in een halsgevel met overhoeks topstuk. Steekbogige muuropeningen onder strek en rollaag. Vernieuwd houtwerk met grote roedeverdeling.

• Gemeentearchief Kortemark, Modern archief: bouwplannen, doos 874-1.
  • DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 85-86 (iconografie).