Beschrijving

Achteringelegen hoeve op het gehucht "Zarren-Linde". Twee oude lindebomen aan de erftoegang, roodgeschilderd ijzeren toegangshekken. Twee parallelle bestanddelen rondom een gekasseid erf.

De hoeve is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee gebouwen in L-vormige opstelling binnen een vierkante omwalling, het geheel binnen een ruime boomgaard waarin nog een vrijstaand landgebouw (zelfde gebouwenbestand als primitief kadasterplan). De hoeve is toegankelijk via een dreef aanzettend aan de Zarren-Lindestraat. De zelfde opstelling komt terug op het primitief kadasterplan (circa 1827). Eigenaar in 1827 is de Zarrense brouwer Joseph Waeyaert. Binnen de omwalling is het boerenhuis (ten noorden) en de brouwerij (ten westen) aangeduid. Een groot perceel aan de straat is ingericht als hof. Volgens het kadaster wordt de oorspronkelijke brouwerij in 1930 (sic) afgebroken en vervangen door een schuur parallel aan het oorspronkelijke woonhuis. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de brouwerij niet heropgestart.

Ten noorden van het erf, roodbakstenen boerenhuis van drie traveeën, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen, aflijnende gootlijst) daterend uit de jaren 1920 of 1930, met rechts aansluitend ouder 19de-eeuws, geelbakstenen volume onder lager zadeldak. Links aansluitend, geelbakstenen stalvolume onder gewijzigd zadeldak, mogelijk in kern 19de-eeuws. Middengedeelte: getoogde deur en rechthoekige vensters onder latei. Aansluitende volumes: getoogde muuropeningen. Vernieuwd houtwerk met luiken, gedeeltelijk naar oud model.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur uit de jaren 1920 of 1930. De gele bakstenen zijn mogelijk gerecupereerd van een vooroorlogs volume, zadeldak (rode Vlaamse pannen). Hoge schuurpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1951/22.
  • WERBROUCK M., Zarren, van brouwers en herbergiers tijdens het Oostenrijks en het Frans bestuur, 1748-1814, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1996, p. 139.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie