Hoeve met 18de-eeuwse kern

Beschrijving

Hoeve. 18de-eeuwse kern, zie jaaraanduidingen en stallingen. Bij de erftoegang, oude linde. Restant van boomgaard.
Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de hoeve aangeduid met drie vrijstaande gebouwen in een U-vormige opstelling. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is een woonhuis en drie bijhorende landgebouwen opgetekend. Eigenaar is dan de Zarrense landbouwer Ambroise Ampe. Ten westen van de hoeve is een boomgaard en een grote hof gelegen.

Gelijkaardige aanduiding op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). In 1837 (sic) wordt de woning uitgebreid aan de achterzijde. In 1921 worden het landgebouw aan de straatzijde en een kleiner landgebouw afgebroken en vervangen door huidige schuur ten zuiden van het erf. Een deel van de hoeve (vermoedelijk de afgebroken nutsgebouwen) lag volgens het kadaster in "puinen". In 1921 is de hoeve in het bezit van de familie Ampe-Waeyaert. Het kadaster situeert de aanbouw van nieuw woonhuis, haaks op het oude met voorgevel naar de straat gericht in 1951.

Ten noorden van het erf, geelbakstenen 19de-eeuws boerenhuis boven gecementeerde plint met schijnvoegen, zadeldak (rode mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen onder strek. Vernieuwd houtwerk, mogelijk in de lijn van het oude houtwerk (kozijnconstructies ?). Haaks op het oude huis, huis uit het midden van de 20ste eeuw, twee bouwlagen onder pannen zadeldak, voorgevel parement van rode baksteen, rechthoekige muuropeningen onder granitolatei. De linker zijgevel is wellicht herbouwd met oude gele bakstenen: oculi, gerecupereerde jaarankers "1629".
In het verlengde van het oude boerenhuis, roodbakstenen stalling uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder pannen zadeldak met klimmend laadvenster.

Ten westen van het erf, roodbakstenen 18de-eeuwse (zie jaarankers) stalling onder zadeldak (rode mechanische pannen), dakoverstek op 'hondjes'. De linker traveeën zijn een 19de-eeuwse toevoeging, zie bewaarde oorspronkelijke zijgevel met vlechtingen als binnenmuur. Erfgevel: rechthoekige muuropeningen, onder meer onder getoogde ontlastingsboog. Deels bewaarde groenbeschilderde staldeuren als kozijnconstructies. Zijgevels met aandaken en vlechtingen, in de rechter zijgevel jaarankers "17(…)2". Bewaard getelmerkt gebinte met jaartallen "1810" en "1874". Voor de stalling, brede stoep van bakstenen op hun kant, pomp.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis uit de jaren 1920. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lage rechthoekige wagenhuispoort onder korfbogige ontlastingsboog, hoge schuurpoort, luchtspleten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1841/11, 1921/134, 1951/23.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie