Kapel op het gehucht Zarren-Linde

Beschrijving

Kapel op het gehucht "Zarren-Linde", toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Ze werd circa 1875 gebouwd door de weduwe van de Zarrense brouwer Schottey-Defubure, tevens eigenares van de achterliggende tweewoonst. Volgens literatuur zou de oorsprong van de devotie liggen in een belofte uit te voeren na genezing. Rechthoekige plattegrond met driezijdige koorsluiting. Gele baksteenbouw, zadeldak (rode mechanische pannen).
Verzorgd baksteenmetselwerk zie spitsboogportaal tussen pilasters en de aflijning van het gevelveld. Groenbeschilderde vleugeldeur.

Interieur: bepleisterde muren, houten gewelf. Houten altaar en sokkel. Beelden: Onze-Lieve-Vrouw van Smarten (Piëta), Heilige Rita en Heilige Theresia van Lisieux.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1877/10.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Kortemark, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie