Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Recent gerestaureerde pastorie van 1731, opgericht in opdracht van de abdij van Affligem, vergroot in 1779. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), ommuurd voortuintje. Vernieuwd parement op breukstenen plint. Getoogde muuropeningen; vensters met lekdrempels. Bovenvensters in omlijsting van gesinterde baksteentjes met oren; beluikte benedenvensters onder ontlastingsboog van gesinterde baksteentjes met bekronend gebogen druiplijstje, recent verlaagd. Deur in arduinen omlijsting op imposten, bekronende gebogen druiplijst, gietijzeren waaier. Twee dakkapellen. Okergeel geschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen. Segmentboogdeur in arduinen omlijsting onder gebogen druiplijst, trapezoïdale sleutel, fraaie waaier. Links, lagere aanbouw onder afgewolfd zadeldak. Haakse aanbouw met één bouwlaag van drie traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Witgeschilderd gebouw van baksteen met halfronde vensters met ijzeren roedeverdeling.

• DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 16.
  • LEMAIRE R., persoonlijke notities.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle