Pastorie

Beschrijving

Pastorie en feestzaal zogenaamd "DE KRING", zie opschrift in puilijst in een belettering typisch voor de jaren 1930. Gelegen in een verwilderde voortuin. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) op deze site ruime achterin gelegen woning van weduwe Durant. Minimaal vanaf de mutatie van 1895 is de woning in gebruik als pastorie, volgens literatuur is het huis aan de kerkfabriek geschonken door de familie Durant. De pastorie blijft gespaard van oorlogsschade. In 1924 wordt de pastorie herbouwd, dit naar een ontwerp van architect Jerome Deboutte (Ardooie, geboren te Zarren in 1883, zoon van de vroegere burgemeester Alfons, plan van 1923). Enkele jaren later wordt aansluitend een toneelzaal, zogenaamd "De Kring" gebouwd, die stilistisch sterk aansluit bij de pastorie en dus mogelijk een ontwerp van dezelfde architect is. De bouw van pastorie én feestzaal wordt in het kadaster geregistreerd in 1931. In 1956 wordt de pastorie uitgebreid.

Complex in oranje baksteenbouw onder schilddak (links, de pastorie, nok evenwijdig met de straat) en zadeldak met wolfseinden (rechts, de feestzaal, nok haaks op de straat). De nadruk op deze dakvelden (rode mechanische pannen) en de aflijning ervan is duidelijk een regionalistische inslag. Het afwisselend gebruik van baksteen en witgeschilderde gecementeerde vlakken duidt op een beperkte beïnvloeding door het modernisme.
Pastorie als dubbelhuis met vooruitspringend portaal onder dakje, links en rechts geflankeerd door over de bouwlagen doorgetrokken driezijdige erkers. Rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde betonnen lateien of gevat in een witgeschilderd gecementeerd muurveld. Rondboogdeur (pastorie). Vernieuwd houtwerk. In de rechter zijgevel, toegang tot de feestzaal. Deze zijgevel wordt geritmeerd door steunberen en een aflijnende baksteenfries.
Het dak van de feestzaal is eind 2002 gedeeltelijk ingestort.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1895/2, 1931/8, 1956/8.
  • DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 7, 9, 77 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Aanvullende informatie

Feestzaal "De Kring" werd gesloopt (circa 2014) en vervangen door nieuwbouw met een zelfde volumewerking en uitzicht.

• Informatie verkregen van Jos Demarée (23 augustus 2021).