Herberg Hertogh van Brabant

Beschrijving

Voormalige herberg "HERTOGH VAN BRABAND" zie houten naambord. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is als dusdanig reeds een volume aangeduid. Volgens het kadaster wordt het huis volledig herbouwd in 1853, door weduwe Caroline Hoorelbeke. In 1870 wordt een landgebouw bijgebouwd door notaris Verlez uit Moorslede. In 1886 wordt het huis vergroot door brouwer Clement Cappelle uit Staden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn in de herberg Duitsers ingekwartierd. In de schuur richten zij een keuken in, voor de schouw maakten ze een - nu dichtgemetseld - gat in de linker zijgevel.

Rechts, woonhuis en voormalige herberg, in kern daterend van 1853. Roodbakstenen (muurankers) diephuis onder mank zadeldak met wolfseind op klossen aan de straatzijde (rode Vlaamse pannen). Begane grond: rechthoekige gewijzigde muuropeningen, de oorspronkelijke getoogde strekken zijn bewaard, in de rechter zijgevel, twee bewaarde opkamervensters. In het gevelveld, twee kleine getoogde venstertjes met glas in lood.

Links, aanpalend schuurtje onder zadelak (rode mechanische pannen, nok evenwijdig met de straat). Aan de straatzijde, dichtgemetselde schuurpoort. Aan de erfzijde is de rechthoekige schuurpoort bewaard. In de zijgevel van de schuur, dichtgemetseld gat verwijzend naar de Duitse soldaten die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog ingekwartierd waren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1853/3, 1870/19, 1886/26.
  • DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 150-151.