Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, met bewaarde schuur en stal uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, vernieuwd boerenhuis (nieuw parement van 2005) en stal teruggaand op volume van 1858. Onverhard en deels met gras begroeid erf toegankelijk via houten poort tussen betonnen pijlers. Veedrinkpoel ten zuiden van de hoeve.

Op het primitief kadasterplan (circa 1827) worden vier hoevegebouwen met bijhorende boomgaard weergegeven, eigendom van Charles Degrendele uit Handzame. In 1870 wordt de hoeve verbouwd. De huidige gebouwenconstellatie gaat volgens kadastergegevens terug op het jaar 1921, wanneer de in "puinen" liggende hoeve wordt heropgebouwd door Julien Verstraete-Vansieleghem, advocaat uit Brugge (zelfde eigenaar als Mollestraat nummer 6). De noordelijke stalling en het hondenhok gaan, gezien hun bouwkenmerken, vermoedelijk wel terug op de eerste hoeve van voor 1827.

Ten zuiden van het erf, dubbele dwarsschuur uit de wederopbouwperiode. Oranjebakstenen gebouw onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek. Erfgevel met twee steunberen waarboven telkens drie verticale verluchtingsspleten. Twee segmentbogige poortopeningen met bewaarde groengeschilderde opgeklampte poorten. Licht getoogde deuropening met bewaarde deur. Links bij de schuur aanleunend, wagenhuis onder iets lager zadeldak met klimmend laadluik en brede dakoverstek. Segmentboogpoort en licht getoogde deuropening met behouden groengeschilderde opgeklampte poort en deur.

In het verlengde van de schuur, een vrijstaande stalling uit de wederopbouwperiode. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen).

Ten noorden van het erf, stalling, gedateerd "1858" door middel van rode baksteen in linker zijgevel. Gele baksteenbouw met gebruik van rode baksteen voor decoratieve lijsten, gecementeerde plint. Zadeldak (rode Vlaamse pannen). Blinde korfboogarcade waarin onder meer deuropening onder houten latei met bewaarde groengeschilderde strokendeur.

Roodbakstenen hondenhok, vermoedelijk teruggaand op de vooroorlogse hoeve. Ronde plattegrond met conisch gemetseld dak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1870/41, 1921/182.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie