• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in 1923 door Jerome Deboutte gebouwd op leeg perceel, zie kadastergegevens. Blijkens iconografie staat hier voor de Eerste Wereldoorlog wel een brede woning. Wellicht is dit huis volledig afgebroken in 1920-1921, na oorlogsschade.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak + links een poorttravee onder laag zadeldak. Rechter travee als risaliet uitgewerkt door middel van weinig uitspringende erkeruitbouw op begane grond en verdieping, bekroond door tuitgevel. Zadeldaken (natuurleien en rode mechanische pannen voor poorttravee). Verankerde, gele baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor dekstenen, druiplijsten, lateien, middenstijlen, oren, plint en schamppalen. Rechthoekige vensteropeningen, per twee en drie gekoppeld, verdiepte deuromlijsting. Behouden witgeschilderde schuiframen en dubbele, deels beglaasde poort en deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille.

• Informatie verstrekt door Dhr. Jos Demaree.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1923/8.