Arbeiderswoningen Schottey's reke

Beschrijving

Samenstel van veertien (arbeiders)woningen uit het begin van de jaren 1920, zogenaamd "Schottey's reke". De "Brouwerij Schottey" wordt na de Eerste Wereldoorlog niet heropgebouwd en vervangen door een veertiental huisjes, naar een ontwerp van 1920 van architect Jerome Deboutte (Ardooie, geboren te Zarren in 1883, zoon van de vroegere burgemeester Alfons).

Samenstel in spiegelbeeldschema. Rode baksteenbouw van oorspronkelijk één bouwlaag onder gemansardeerde zadeldaken (rode mechanische pannen, vlakke dakvensters in de mansarde). Een aantal huizen zijn echter opgetrokken tot anderhalve bouwlaag. Telkens vier huizen zijn opgevat als breedhuizen, en telkens twee huizen zijn opgevat als hogere diephuizen met tuitgevel voorzien van aandaken en vlechtingen.
De basisstructuur is nog goed herkenbaar, maar sommige parementen zijn gewijzigd. Nummers 22-24 vormen een goed voorbeeld van bewaarde diephuizen: korfboogdeuren en rechthoekige ramen onder korfbogige ontlastingsbogen (deels gewijzigd bij nummer 26), grote ramen op de begane grond, kleine ramen op de verdiepingen. Eveneens bewaarde achtergevel met kleine raampjes. Deels bewaard houtwerk, de luiken zijn niet bewaard.

Nummer 34: breedhuis van anderhalve bouwlaag, gecementeerd parement uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, met spiegels en omlijsting van de rechthoekige muuropeningen. Bewaard houtwerk met kleine of gelede roedeverdeling in de bovenlichten.
Een aantal huizen zijn voorzien van rolluikkasten uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Ook nummer 38 (diephuis) bewaart een korfboogdeur.

Nummer 42-44 bewaren het oorspronkelijke mansardedak met dakvensters, ook de korfboogdeur en het venster van nummer 42 is bewaard. Bewaard houtwerk van de deuren.

Achterliggende koeren en laag, over de huizen doorgetrokken nutsgebouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). De huizen en de nutsgebouwen zijn verbonden door blinde muren onder ezelsrug. Toegang tot de nutsgebouwen via dienstweg.

• Dexia Archief Brussel, prentkaartencollectie, Brussel.
  • DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 80 (iconografie).