Samenstel van arbeiderswoningen

Beschrijving

Samenstel van lage arbeidershuizen, volgens het kadaster door J. Knockaert opgetrokken in 1922 (nummer 23) en 1923 (nummer 25-27).
Rode baksteenbouw onder doorgetrokken zadeldak (rode mechanische pannen, gootlijst op klossen bewaard bij nummer 27) met brede dakvensters als puntgevels. De puntgevels kragen uit op rondboogfriezen. Gecementeerde plinten.

Nummers 23 en 25: enkelhuizen van drie traveeën in spiegelbeeldschema. Rechthoekige vensteropeningen onder I-profiel, segmentbogig bovenvenster en korfboogdeur onder rollaag.

Nummer 25 met bewaard houtwerk: paneeldeur, schuiframen op begane grond en bovenvenster met kruisindeling.

Nummer 27: dubbelhuisopstand van vijf traveeën, met centrale puntgeveltop. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en korfboogopeningen onder rollaag. Bewaard houtwerk, namelijk paneeldeur en ramen met T-indeling. Rechter zijgevel (ter hoogte van gedeelde poortdoorgang bij nummer 29, zie Esenstraat nummer 29) met oculus: deze oude muur dateert nog van vóór 1914, zie iconografie.

Achterliggende nutsgebouwen rond gekasseide koer. Laag nutsgebouw, haaks op de straat georiënteerd: oranje baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met klimmend dakvenster waarin laadluik en katrol, en brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel. Bewaarde strokenpoort en -luik.
Laag nutsgebouw (parallel aan de straat): geelbakstenen volume onder zadeldak (blauwe mechanische pannen).

• Informatie verstrekt door Dhr. Jos Demaree.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1922/geen nr., 1923/9, 1936/3, 1953/2.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie