Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Maalderijcomplex minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw en teruggaand op historische molensite van de "Gaainestmolen". De "Gaainestmolen" wordt in 1779 gebouwd op het gehucht "Gaainest". In 1907 wordt de houten molen afgebroken en verplaatst naar Ramskapelle (Nieuwpoort). Het huidige woonhuis en de nutsgebouwen zijn opgetrokken begin 20ste eeuw. De maalderij is een verbouwing van de oorspronkelijke molenaarswoning.

Op het primitief kadasterplan (circa 1827) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie) is de site weergegeven met een woonhuis, twee bijhorende landgebouwen en een "windkoornoliemolen" op een wal. In 1904 worden volgens het kadaster het huidige woonhuis en één van de achterliggende nutsgebouwen opgetrokken in opdracht van molenaar Camiel Jaecques-Swaenepoel. Tegelijk wordt het oorspronkelijke woonhuis vervangen door de maalderij. Gezien de bouwkenmerken is het woonhuis hoogstwaarschijnlijk niet volledig afgebroken maar verbouwd en uitgebreid tot maalderij. Drie jaar later wordt de molen afgebroken. In 1921 wordt het nutsgebouw ten noordwesten van het woonhuis gebouwd na afbraak van het oorspronkelijke nutsgebouw dat op dat moment is omschreven als "puinen". In de tussenoorlogse periode is er een sigarenfabriek. In 1948 wordt de maalderij opnieuw vergroot en verandert de bestemming naar "magazijn".

De erfoprit links van het burgerhuis wordt gemarkeerd door een smeedijzeren hek tussen vierkante witgeschilderde bakstenen pijlers onder piramidale bekroning en twee erflindes. Linker erfpijler overgaand in roodbakstenen muur. Rond het verharde erf zijn verschillende nutsgebouwen ingeplant.

Woonhuis met voorgevel naar de straat gericht. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Gevels bezet met cementering: zijgevels voorzien van schijnvoegen en voorgevel afgewerkt met pseudobossage, doorgetrokken onderdorpels en cordonlijst, vlakke deur- en vensteromlijstingen op begane grond en geriemde vensteromlijsting op de verdieping, beide bekroond door voluutvormig floraal ornament. Segmentbogige muuropeningen met bewaard houtwerk: deels beglaasde paneeldeur met smeed- en gietijzeren grille onder een bovenlicht met glas in lood, ramen met T-indeling, op de verdieping ingevuld door groen glas in lood. Rechter zijgevel met drie licht getoogde vensters en dito deur. Bewaarde ramen met grote roedeverdeling en deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille. Gietijzeren voetenschraper.
Aanpalend nutsgebouwtje onder lager zadeldak (grijze mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw voorzien van cementering met schijnvoegen.

Ten noordwesten van het erf, nutsgebouwen. Oranje bakstenen volume onder zadeldak (grijze mechanische pannen). Zijpuntgevel aan straatkant opengewerkt met uilengat.
Ten zuidoosten van het erf, nutsgebouwen. Lage donkerrode baksteenbouw onder zadeldak (rode en grijze mechanische pannen). Muuropeningen onder betonnen lateien.

Maalderij, gelegen rechts van het woonhuis op het kruispunt met de Amersveldestraat, alwaar een verharde parking. Lage, verankerde donkerrode baksteenbouw met gewitte plint, onder zadeldak (grijze mechanische pannen) met breed, klimmend dakvenster. Centrale dwarsdoorrit, rechthoekige vensters onder houten latei en rollaag, bewaarde witgeschilderde ramen met grote roedeverdeling.

De site is opgenomen tijdens de inventarisatie (augustus 2007) en volledig gesloopt begin 2008.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1905/9, 1908/6, 1921/27, 1949/11.