erfgoedobject

Mariakapel

bouwkundig element
ID
91354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91354

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Recent herbouwde Mariakapel (na 2000), gelegen achter de Sint-Martinuskerk. De oorspronkelijke kapel (ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes) werd gebouwd in 1944 uit dank voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze pijlerkapel in gele baksteen werd na 2000 herbouwd op dezelfde plek; qua vormgeving is enkel de betraliede korfboognis behouden.

De huidige kapel is gelegen aan de straatkant, tegen de omheining rondom het veld tussen de kapel en de Sint-Martinuskerk.
Pijlerkapel onder zadeldak (mechanische pannen), geflankeerd door twee steunberen. Rode baksteenbouw met gebruik van grijze baksteen voor de plint, de dorpel en het bekronende kruisje. Betraliede korfboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Werken, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Middeleeuwse dorpskern Werken

  • Is deel van
    Zarrenstraat (Werken)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.