Halfvrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis, volgens het kadaster gebouwd tussen 1918 en 1926. Voortuin afgesloten door een smeedijzeren hek en twee poortjes met geometrische vormgeving tussen witgeschilderde bakstenen pijlertjes. Links, bewaarde hoge geelbakstenen tuinmuur voorzien van tandlijst onder ezelsrug. Oorspronkelijk diephuisvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Gele verankerde (sierankers) baksteenbouw boven blauwhardstenen plint. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten, onder een korfbogige ontlastingsboog met druiplijst, ingevuld door siermetselwerk. Doorgetrokken onderdorpels op eerste verdieping. Behouden ramen (onder andere schuiframen) met groene glas-in-loodinvulling en deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille. In bovenlicht smeedijzeren letters "D" en "S".
Links en rechts, aanbouwen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw: geelbakstenen volumes (gecementeerde plint) onder plat dak, erkers van één of twee bouwlagen, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1926/35.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Het schrijnwerk is vernieuwd.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Polderrand (26 oktober 2022).
Auteurs: Jacobs, Els