Herberg 't Hof van Commerce

Beschrijving

Voormalige herberg " 't Hof van Commerce" en later café "De Sportwereld". Laag hoekpand met de Steenstraat, volgens kadastergegevens opgetrokken in 1897 door de Handzaamse brouwer Prosper Pattyn. Haaks volume langs de Steenstraat volgens het kadaster bijgebouwd in 1911. Het kadaster registreert een reconstructie van het gebouw in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar de toestand in situ wijst eerder op beperkt herstel van het bestaand gebouw.

Huisvolume langs Vladslostraat. Donkerrode, verankerde baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen aan straatzijde en rode Vlaamse aan achterzijde). Afgeschuinde hoektravee onder afsnuiting gemarkeerd door gebruik van gele baksteen voor hoeken.

Vensteropeningen onder licht getoogde strek met drie behouden ramen met T-indeling en grote roedeverdeling, behouden luiken en bovenlichten. Rechter travee met aangepast venster onder betonnen latei. Linker zijgevel met in geveltop een licht getoogd venster onder strek en onderdorpel van grijsgesmoorde klompjes, waarin een bewaard raam met grote roedeverdeling; gedichte vensteropening op begane grond. Achtergevel met licht getoogde muuropeningen onder strek, drie bewaarde ramen met T-indeling en grote roedeverdeling.

Volume langs Steenstraat. Lage, verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak, overgaand in lessenaarsdak ter hoogte van het huisvolume (rode mechanische pannen). Twee licht getoogde vensters onder strek met bewaarde ramen met T-indeling en grote roedeverdeling, een verlaagd venster onder betonnen latei en een gedichte deuropening.

Smeedijzeren haken in gevel voor vastmaken paarden. In zijgevel langs Vladslostraat, een laadopening met bewaard groengeschilderd, opgeklampt luik en een poort onder latei. Erfgevel met twee staldeuren onder licht getoogde strek en een poortopening onder houten latei; vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1897/6, 1912/9, 1921/59.
  • VANSTEENKISTE E., Over herbergen te Werken, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1999, p. 279.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie