Dieperliggende kleine hoeve

Beschrijving

Dieperliggende kleine hoeve bestaande uit een vrijstaand boerenhuisje met een haaks landgebouw rond een onverhard erf, toegankelijk via een onverharde oprit. Beide gebouwen zijn voor het eerst weergeven op het primitief kadasterplan (circa 1827) en volgens het kadaster gedeeltelijk gereconstrueerd en vergroot circa 1905 door toenmalig eigenaar, de Werkense brouwer Alois Hooghe-Dewulf.

Ten noorden van het erf, boerenhuis. Laag dubbelhuisje van drie traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Licht getoogde muuropeningen onder strek met bewaarde luiken. Ramen met kruisindeling en grote roedeverdeling, recent vernieuwde deur.

Landgebouw ten oosten van het erf, niet zichtbaar van op straat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1907/2.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Aanvullende informatie

De boerenwoning kreeg een nieuw gevelparement en nieuw houtwerk. Het haaks landgebouw is volledig verbouwd. De erfgoedwaarde van het geheel is verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els