Hoeve met linde en boomkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de weg gelegen hoeve met huidige bestanddelen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bij de erftoegang, oude lindeboom met houten kapelletje.

De hoevesite is reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Jan Bauwens): weergave van een aan de straatkant gelegen en deels omwalde hoeve, bestaande uit een woonhuis en vijf landgebouwen, waaronder een schuur en een stal. Op genoemd plan ligt ten oosten van de hoeve, binnen en buiten de omwalling, een boomgaard. Volgens het kadaster wordt de hoeve in 1921 volledig herbouwd, dit na schade tijdens de Eerste Wereldoorlog (vermelding van "puinen") (zie jaarankers "1921" bij de nutsgebouwen). Na de herbouwing omvat de hoeve een woonhuis, een L-vormig landgebouw, een groot en een klein landgebouw. In 1939 wordt ten oosten van de hoeve een nieuwe loods gebouwd. In 1946 wordt aan de straatkant een nieuw woonhuis gebouwd en aan weerszijden van het oorspronkelijke woonhuis op het erf twee kleinere landgebouwen. In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt dit oude woonhuis vervangen door een grote loods.

Centraal, huis uit het midden van de 20ste eeuw. De voorgevel is naar de straat gericht, voortuintje afgesloten door buisleuningen tussen bakstenen pijlers. Verspringend L-vormig grondplan, rode sierbaksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen, dakkapel onder schilddakje). Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk, erkers en bowwindows, rondboogdeur in een geriemde omlijsting van grijs gesmoorde baksteentjes.

Ten zuidwesten van het erf, dubbele dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder latei, hoge schuurpoorten. Jaarankers "1921" en uilengat in de linker zijgevel.

Ten noordoosten van het erf, stalling op L-vormige plattegrond. Jaarankers "1921", doch deels oudere 19de-eeuwse kern. Gele baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strek. Puntgevel met overhoeks topstuk en uilengat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1860/7, 1865/1, 1921/8, 1939/3, 1946/2.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie