Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Vrijstaand woonhuis, volgens het kadaster gebouwd in 1933 na afbraak in 1921 van een beschadigde vlaszwingelarij die was gebouwd in 1913. Voortuintje met verharde oprit aan de linker zijde.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (bruine mechanische pannen). Rode baksteenbouw met gewitte voegen boven een gecementeerde plint waarin cartouches met 'cimorné'. Verticale geleding door lisenen op hoeken en aan weerszijden van de deur. Symmetrische gevelopstand met centrale deur onder overhoekse erker, geflankeerd door erkeruitbouw onder balkon met leuning in cementrustiek. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei. Bewaard houtwerk op begane grond, namelijk deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille en schuiframen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1933/2.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie