Herberg 't Hemeltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Hemeltje

Beschrijving

Voormalige herberg " 't Hemeltje" (sinds 1910). Lage woning op de hoek met Hemelstraat, in het gehucht "'t Hemeltje". Woonhuis en aanpalend nutsgebouwtje opgetrokken in 1872. Verankerde donkerrode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), gecementeerde plint. Achteruitspringende linker travee in gele en rode baksteen met roodbakstenen ruit in zijgeveltop. Aangepaste, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met vernieuwd houtwerk.

Achtergevel met rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei. Opkamervenster met bewaard witgeschilderd schuifraam met T-indeling en grote roedeverdeling. Daaronder een licht getoogd keldervenster onder rollaag. Rechts geelbakstenen staltravee met licht getoogde muuropeningen onder strek en bewaarde groengeschilderde, opgeklampte deur. In de rechter zijgevel, een aangepast rechthoekig venster onder betonnen latei. Aansluitend haaks nutsgebouwtje onder zadeldak (rode mechanische pannen aan straatzijde, rode en grijze Vlaamse pannen aan achterzijde). Kleine vensters en poortopening onder betonnen latei; bewaarde tweeledige raampjes en een opgeklampte deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1872/6.
  • VANSTEENKISTE E., Over herbergen te Werken, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1999, p. 269.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie