Halfvrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis volgens het kadaster gebouwd in 1921 na afbraak van een ouder woonhuis dat dateerde van 1844. Rechts aanpalende tuin met twee taxusbomen, een bewaarde tuinmuur en poort: roodbakstenen muur onder ezelsrug verticaal verdeeld door vierkante pijlers onder diamantkopvormig betonornament, muurvlakken met spaarveld en tandfries en witgeschilderde tweeledige, opgeklampte poort.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechter dakschild (blauw geglazuurde mechanische pannen). Donkerrode baksteenbouw met grijsgeschilderde gecementeerde en betonnen elementen voor plint, dekstenen, consoles en decoratieve omlijsting van de ontlastingsbogen. Dubbele tandlijst onder gootlijst. Verticale geleding van de gevelopstand door middel van lisenen op de hoeken en aan weerszijden van de deurtravee. Bredere rechter travee bekroond door puntgeveltop. Rechthoekige muuropeningen onder korfbogige ontlastingsbogen met druiplijst; in rechter travee twee gekoppelde rondboogvensters en een drieledig raam in een korfboogopening. Deels bewaarde witgeschilderde ramen met T-indeling en bovenlicht met kleine roedeverdeling, een deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille (bloemmotieven) onder een halfrond bovenlicht met kleinere roedeverdeling, en zolderramen met geometrisch ingedeeld bovenlicht. Geelbakstenen achtergevel en dito lage, haakse achterbouw met segmentbogige muuropeningen en bewaard houtwerk op begane grond, namelijk drieledige ramen met T-indeling en horizontaal gelede bovenlichten en deels beglaasde paneeldeur.

Gaaf bewaard interieur met oorspronkelijke ruimte-indeling, houten en marmeren schouwmantels, cementtegels met polychrome geometrische motieven, paneeldeuren met omlijsting, trapleuning met spijlen boven houten paneelwanden voorzien van beglazing met horizontale geleding, kelder met rode en grijsgesmoorde terracottategels onder vlak gewelf en voorzien van gemetste opslagruimte.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1844/6, 1921/55.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie