Pastorie Sint-Denijsparochie met tuin

Beschrijving

De classicistische pastorie werd opgericht in 1778 op een site waar zich eerder al een pastorie bevond en is een representatief voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie.

Historiek

De parochie behoorde oorspronkelijk (sinds 1108) tot het patronaatsrecht van de Sint-Adriaansabdij te Geraardsbergen. Een eerste pastoor werd in 1546 vermeld terwijl de oudste vermelding van een pastorie dateert uit 1574. De eerste aantoonbare pastorie op de huidige nog deels omwalde site dateert van 1608. Anno 1778 werd ze door pastoor Fr. P. van de Bossche herbouwd in de huidige stijl.

Beschrijving

De oorspronkelijk bepleisterde pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak werd ongeveer 20 jaar terug ontpleisterd en gezandstraald. De achtergevel behield zijn beraapt uitzicht. Links en rechts twee bijgebouwen van één travee en één bouwlaag onder een zadeldak. Het dak wordt bekroond door een klokkenruitertje. Een vernieuwde trap geeft toegang tot de voordeur. Aan de achtergevel werd een serre aangebouwd.

Intern bleef zowel de structuur als de aankleding goed bewaard. Een kelder met tongewelf bevindt zich onder het huis. De 18de-eeuwse dakconstructie is getelmerkt en gedeeltelijk vernieuwd. Het interieur herbergt nog het 18de-eeuwse stucwerk in Lodewijk XVI-stijl op plafonds en schouwen evenals het authentieke schrijnwerk. Deze situatie is zowel op de gelijkvloerse verdieping als op de slaapkamers zichtbaar. Sterk aangepast is het plafond van de keuken in het hoofdvolume. Hier werd een houten art-decoplafond met snijwerk aangebracht in de jaren 1930. Zeer interessant zijn de vier verschillende vloeren op de benedenverdieping. Met uitzondering van de gang waar een mozaïekvloer ligt zijn het allemaal tapijttegelvloeren van goede (keuken en bijkeuken) tot zeer hoge kwaliteit (salon links aan de voorzijde). In de laatstgenoemde ruimte zijn de grootte van de tegels en de verschillende rijke motieven opvallend.

Het pand is gelegen in een fraaie tuin met uitzonderlijk bomenbestand. De wal werd gedeeltelijk gedempt. In de tuin, toegankelijk van op het kerkplein, werd in het mariale jubeljaar 1954 een Lourdesgrot met een groot voorplein gebouwd.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002213, Pastorieën (MERTENS J., 2003).

Auteurs: Mertens, Joeri