erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
91264
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91264
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuws dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand, laag 19de-eeuws woonhuis met rechts een bijhorend dwars gepositioneerd landgebouwtje. Voorzien van voortuin en verharde oprit tussen beide gebouwen in. Het woonhuis wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als onderdeel van een tweewoonst. Volgens een mutatieschets wordt de rechter woning in 1893 gedeeltelijk afgebroken. Het landgebouw is volgens kadastergegevens opgetrokken in 1870 en zou oorspronkelijk een stuk groter geweest zijn. In 1904 zou het zijn gereduceerd tot zijn huidig volume.

Woonhuis. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Kroonlijst op klossen. Verankerde rode baksteenbouw met behoud van de oudere linker zijgevel opgetrokken in gele baksteen en voorzien van muurvlechtingen. In deze gevel zijn jaarankers "1805" aangebracht. Het anker "5" is deels aangebracht in de muurvlechtingen en deels in het metselwerk van de verhoging van het dak (mogelijk recuperatie). In deze oudere gevel zijn ook twee licht getoogde en oorspronkelijk beluikte (zie luikduimen en aanslag) vensters met houten raam met kleine houten roedeverdeling bewaard. In het rechter venster is een overhoeks geplaatste, smeedijzeren dievenstaaf behouden. In de voorgevel licht getoogde muuropeningen met onderdorpels in blauwe hardsteen. In de rechter zijgevel een rondboogvenster met strek in gele baksteen. Bewaarde witgeschilderde ramen met T-indeling, luiken en paneeldeur met kijkvenster achter smeedijzeren rooster.

Landgebouw. Volume van twee traveeën onder zadeldak (grijze en rode Vlaamse pannen). Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor omlijsting van muuropeningen en hoekkettingen. Zwartgepekte plint. Rechthoekige deur-, venster- en poortopening onder hoge korfbogige ontlastingsboog.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1863/5, 1870/6, 1893/3, 1904/3.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.