Parochiekerk Sint-Denijs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Denijs

Beschrijving

Kleine eenbeukige kerk, gebouwd op natuurstenen sokkel. De plattegrond ontvouwt: een eenbeukig schip met vier traveeën, een achtzijdige westtoren, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting; ten zuiden sacristie. Laatgotisch koor van zandsteen uit de 16de eeuw; ten zuiden sacristie uit de 18de eeuw en classicistisch schip van 1773: baksteenbouw met plint en negblokken van zandsteen, zadeldaken (leien). Westgevel met ingebouwde westtoren onder spits (leien) met sierkruis. Zandstenen onderbouw, top met vlechtingen. Rondboogdeur in kwartholle omlijsting met gedateerde imposten (17 / 73) ingeschreven in rechthoek met bekronend druiplijstje, trapezoïdale sleutel. Noord- en zuidgevel met segmentboogvensters in gecementeerde omlijsting met negblokken. Arduinen lekdrempels. Metalen roedeverdeling. Gecementeerde oostmuur.

Koor met spitsboogvensters in kwartholle omlijsting, metalen roedeverdeling. Koorsluiting met blinde spitsboognis met calvarie uit de 18de eeuw. Sacristie in de oksel van schip en koor; zuidgevel met segmentboogvenster in omlijsting van zandsteen onder gebogen druiplijstje, trapezoïdale sleutel, vernieuwde arduinen lekdrempel. Toren onder spitstongewelf. Schip met Boheemse kappen, gordelbogen op laatbarokke consoles. Koor onder tongewelf.

Mobilair: Hoofd- en zijaltaren uit de 18de eeuw. biechtstoel uit de 18de eeuw.

• DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 12.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle