Halfvrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis volgens het kadaster in kern daterend van 1840. Circa 1865 wordt het volgens een kadastermutatie vergroot tot huidig volume en wordt achteraan een landgebouw bijgebouwd.

Halfvrijstaande woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met gecementeerde lijstgevel en plint in blauwe hardsteen waarin gietijzeren voetenschraper is ingewerkt. Op de gelijkvloerse verdieping licht getoogde muuropeningen met behouden schuiframen en een deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille, aangepaste poortopening met recentere poort. Op de eerste verdieping rechthoekige vensteropeningen in een geprofileerde omlijsting bekroond door acanthusornament en met behouden ramen met T-indeling. Onder de vensters doorgetrokken blauwhardstenen onderdorpels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1842/5, 1874/8.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie