Hoeve uit de wederopbouwperiode

Beschrijving

Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Achteringelegen in omgeving met weides, restant van boomgaard. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), doch met een andere erfopstelling: het erf met L-vormige opstelling van de bestanddelen was aan de straat gelegen, met een bewaarde L-vormige omwalling. Ten noorden van dit erf, vrijstaand volume, op de plaats waar nu de dwarsschuur staat.

Roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische en Vlaamse pannen), in het vierkant opgesteld rondom het erf.

Ten zuiden van het erf, boerenhuis met vernieuwd parement, opkamer onder hogere nok.
Ten oosten van het erf, stalling en/of voederkeuken (zie schoorsteen). Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, ijzeren (?) ramen met grote roedeverdeling.

Ten noorden van het erf, stalling. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, laadvenster onder zadeldakje.

Ten westen van het erf, dubbele dwarsschuur met aansluitende lagere stalling, markerende tuitgevels met aandaken en vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen, hoge ijzeren schuurpoorten.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie