Hoevesite uit de 19de eeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoevesite

Beschrijving

19de-eeuwse hoevesite hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Hoeve bestaande uit losse, lage bakstenen bestanddelen: een boerenhuis met geïncorporeerde stal en een vrijstaande stalling in elkaars verlengde, en een parallelle schuur. Georganiseerd rond een begraasd erf met mestvaalt en rondgaand grintpad, aan de straat afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee lindes. Ligging binnen een ruime boomgaard (hoogstamfruit) op een heuvelrug met omliggende weiden en akkers.

Volgens kadastergegevens zijn de hoevegebouwen na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd op exact dezelfde locatie. Vermoedelijk werden de gebouwen hersteld met behoud van verschillende muren (zie bouwsporen) en recuperatie van materialen. Het oorspronkelijke boerenhuis en de naastliggende stalling zijn weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). De schuur is volgens een kadastermutatie gebouwd in 1865. In hetzelfde jaar registreert het kadaster de uitbreiding van de stal en het woonhuis aan de zuidoost zijde.

Ten noordoosten van het erf, boerenhuis met geïncorporeerde stalling. Drie huistraveeën en zes staltraveeën onder een doorlopend zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Donkerrode, verankerde baksteenbouw boven gecementeerde plint. Straatgevel boerenhuis: rechthoekige muuropeningen onder witgeschilderde, gecementeerde latei met geometrische motieven; onderdorpels in grijsgesmoorde klompjes. Vernieuwd schrijnwerk, bewaarde blauwgeschilderde luiken. Bewaarde blauwgeschilderde staldeuren. Zijgevel met verlaagd rechthoekig raam en luikje. Bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant.

Ten oosten van het erf, stalling van zes traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde constructie opgetrokken in verschillende baksteensoorten en met een duidelijke staande bouwnaad tussen eerste en tweede travee (oostelijk), verwijzend naar de uitbreiding van 1865. Rechthoekige vensters onder betonnen latei. Oostelijke zijgevel oorspronkelijk met drie muuropeningen onder strek, nu één gedicht en één verlaagd met betonnen latei.

Ten zuiden van het erf, roodbakstenen dwarsschuur onder zadeldak (rode mechanische pannen). Poortopening (erfzijde) onder verhoogde dakoverstek; behouden strokenpoort met winket. Links, twee aangepaste rechthoekige openingen onder latei, ingevuld door blauwgeschilderd schrijnwerk. Recente aanbouw aan rechterkant erfzijde: een dubbele garage in cementstenen onder lessenaarsdak (golfplaten).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1885/34, 1921/101.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie