Lage dorpswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lage arbeiderswoning

Beschrijving

Lage arbeiderswoning van circa 1878. Een eerste huis op deze locatie is aangeduid in 1845. In 1878 wordt het huis vergroot herbouwd, met achterliggend haaks nutsgebouw.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën + rechter poorttravee. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (bruine mechanische pannen). Uitspringende strekkenlaag onder dakrand. Licht getoogde muuropeningen. Oorspronkelijk beluikte vensteropeningen verlaagd door middel van houten latei, boogveld ingevuld met op hun kant geplaatste terracottategels in visgraatmotief. Ruime segmentbogige poortopening. Recent schrijnwerk, vermoedelijk naar oud model, namelijk ramen met T-indeling en grote roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1845/7, 1878/9.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie