Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoeve bestaande uit een boerenhuis en schuur in haakse opstelling en recente loodsen ten westen. Perceel deels omhaagd met meidoorn. Volgens het kadaster is de hoeve in 1921 op dezelfde plaats heropgebouwd na verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de schuur worden muurresten van de vroegere schuur gerecupereerd (zie aanduiding op mutatieschets). De oude hoeve is reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) binnen een ruime boomgaard die aan de overzijde van de straat verder loopt.

Ten westen van het erf, boerenhuis met rechts geïncorporeerde staltravee. Lage verankerde rode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (blauw geglazuurde pannen) met dakruiter met klokje, getrapte baksteenfries. Gewijzigde rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei.

Ten noorden van het erf, dubbele dwarsschuur. Verankerde, rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Twee korfbogige poortopeningen met vernieuwde opgeklampte poorten. In rechter zijgevel luchtspleten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1921/100.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie