erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
91172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91172

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoevesite met enkele losse bestanddelen in een boomgaard gelegen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als hoeve met U-vormige opstelling aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), boomgaard en tuin. Op dat moment is de hoeve nog aan de straat gelegen, wat zal veranderen met de wijziging van het tracé van de Groenestraat in het begin van de 20ste eeuw. Circa 1930 wordt een landgebouw afgebroken. Circa 1966 wordt het huis aan de oostzijde uitgebreid.
Op vandaag L-vormige opstelling rondom een begraasd erf.

Ten noorden van het erf, 19de-eeuws boerenhuis onder zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen) met verspringende nokhoogte en geknikte dakoverstek. Het uiterst rechtse huisgedeelte dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw. De typering van de muuropeningen en het houtwerk is onduidelijk wegens boomgroei. Bewaarde kozijnconstructies, deels beluikt.

Ten oosten van het erf, roodbakstenen dwarsschuur onder zadeldak (rode pannen), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Dichtgemetselde hoge schuurpoort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1913/20, 1930/44, 1966/56.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91172 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.