Hoeve met welkomstlindes en boomkapel

Beschrijving

Hoeve met 19de-eeuwse kern. Lindes met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erfoprit. Verspreide opstelling rondom deels begraasd erf. Het nu verbouwde boerenhuis en het stalletje rechts van het huis zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het stalletje links aansluitend bij het huis en de vrijstaande schuur haaks hierop dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.

Ten oosten van het erf, boerenhuis. Roodbakstenen dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen), gootlijst op klossen. Dubbele baksteenfries onder dakoverstek. Vernieuwde blauwhardstenen plint. Getoogde muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. Rechts recent volume onder lessenaarsdak (rode mechanische pannen).

Links aansluitend, lagere stalling met geïncorporeerd wagenhuis. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen) met brede dakoverstek. Twee staldeuren onder getoogde strek en poortopening onder houten latei. Linker zijgevel met beluikte laadopening onder strek. Bewaard groengeschilderd houtwerk.

Ten zuiden van het erf, laag nutsgebouw. Laag roodbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen). Staldeur en -venster onder getoogde strek, twee rechthoekige poortopeningen, vernieuwd houtwerk.

Ten noordoosten van het boerenhuis, haakse dwarsschuur. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Muuropeningen onder strek, behouden groengeschilderd houtwerk.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie