Duiventil van voormalige boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalletje en achterliggend vrijstaande duiventil. Volgens het kadaster zijn het boerenhuis en de stal gebouwd in 1925.

Vrijstaand breedhuis van drie traveeën + twee staltraveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen), aflijnende houten gootlijst op klossen. Voorgevel van boerenhuis gecementeerd en voorzien van schijnvoegen en vlakke omlijsting rond de licht getoogde deur en vensters. Behouden witgeschilderde ramen met T-indeling, recente deur. Stalgevels met licht getoogde muuropeningen onder strek en behouden tweeledige bruingeschilderde ramen en strokendeuren. Achter de stal, duiventil van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw. In puntgevel, licht getoogde muuropeningen onder strek met behouden tweeledige strokendeur, strokenluik en klein raam. Zijgevels met kruisverband waarbij over vijf lagen elke tweede kop is weggelaten zodat aanvliegopeningen ontstaan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1927/102.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Aanvullende informatie

De boerenarbeiderswoning en de stal werden inmiddels verbouwd. De achterliggende vrijstaande duiventil is bewaard.

• Informatie verstrekt door IOED Polderrand in oktober 2018.
Auteurs: Jacobs, Els