Vrijstaande dorpswoning

Beschrijving

Vrijstaande lage woning, vermoedelijk oorspronkelijk tweewoonst. Volgens kadastergegevens is de woning gebouwd in 1925 nadat een oudere, haaks op de straat georiënteerde hoeve die reeds was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) werd afgebroken.

Verankerde rode baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gebruik van witte geglazuurde baksteen voor strekken en belijnende banden. Segmentbogige muuropeningen met behouden ramen met T-indeling en verticaal gelede bovenlichten, tevens bewaarde deuren, en rechts dienstdeurtje. In linker zijgeveltop twee rondboogvensters, in rechter zijgeveltop een licht getoogde, beluikte laadopening. Onder gootlijst in linker travee een houten beeldkastje met Mariabeeld.

Achtergevel: licht getoogde muuropeningen onder strek, onder meer twee opkamervensters met verticaal geleed bovenlicht. Links poortje en staldeur en venster.

Achterliggend haaks nutsgebouw onder zadeldak (rode mechanische pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1930/39.