Hoeve Ampe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ampe

Beschrijving

Zogenaamde "hoeve Ampe" of "hoeve Posthoorn", met opgaande bomen en omgeven door grasland. Fasegewijs tot stand gekomen met opeenvolgende bouwfasen begin 19de eeuw, in 1884, 1894 en 1903. Hoeve met losse bestanddelen in U-vormige opstelling rond een begraasd erf met paden van kasseien en bakstenen op hun kant, restant van een oude fruitboomgaard, grote treurwilg en mestvaalt (nu in gebruik als vijver). Toegankelijk via een gekasseide erfoprit rechts van het huis, voorzien van weegbrug (zie bewaarde ast) en afgesloten door een smeedijzeren hek. Voortuin van de straat afgesloten door een smeedijzeren hek. Weergave en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie) als woonhuis en schuur/stal in een parallelle opstelling binnen een tweezijdige omwalling. Het huis is circa 1902 gebouwd door Hippoliet Ampe, burgemeester van Handzame in de periode 1896-1914. In 1914 wordt hij door oprukkende Duitse troepen in zijn woning gedood.

Ten oosten van het erf, boerenhuis met erfgevel naar de straat gericht, door middel van jaarankers "1902" gedateerd in de linker zijgevel. Het huis is deels afgebrand, doch in de periode van het veldwerk in heropbouw. Verankerde (sierankers) donkerrode baksteenbouw boven een gecementeerde plint met imitatievoegen. Zeven traveeën en één bouwlaag onder gemansardeerd zadeldak (grotendeels ingestort, oorspronkelijk met leien bedekt en bekroond door een dakruiter met klokje), aan de voorzijde twee dakkapellen. Aflijning door een segmentboogfries op blauwhardstenen kraagsteentjes en een gootlijst op klossen (bewaard aan de voorzijde). Centrale toegangstravee onder puntgevel in gepleisterde en geschilderde vakwerkimitatie. Licht getoogde muuropeningen onder strek met blauwhardstenen aanzet- en sluitstenen. Deels bewaarde ramen met T-indeling en grote roedeverdeling, en deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille. Op een foto van circa 1920 is de achtergevel afgebeeld met een gecementeerde plint en beluikte vensters met grote roedeverdeling. In rechter zijgevel, rondboogvenster. Tegen zuidelijke zijgevel, restant van serre en leifruithaken.

Ten noordoosten van het erf en bij de erfoprit, ast. Verankerde (zware industriële ankers) rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verschillende kleine muuropeningen onder een houten latei, I-profiel of strek, beluikt of zonder invulling. Interieur met behouden droogrooster.

Ten noorden van het erf, stal uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Twee aaneensluitende volumes onder zadeldaken (grijsgesmoorde Vlaamse en mechanische pannen aan erfzijde en rode, Vlaamse pannen aan achterzijde) met verschillende nokhoogte. Verankerde baksteenbouw. Deels aangepaste vensteropeningen onder betonnen latei, en segmentbogige deur- en vensteropeningen met behouden opgeklampte boven- en onderdeuren. Rechts poort, waarboven dakvenster waarin laaddeur. Tevens bewaarde ramen met verticale geleding in bovenlicht. Linker zijgevel met muurvlechtingen en aandak.
Tegen de rechter zijgevel, aanbouw van een laag roodbakstenen volume onder een lessenaarsdak (rode mechanische pannen): licht getoogde deuropening onder geelbakstenen strek aan erfzijde en twee licht getoogde vensters onder strek met behouden ramen met T-indeling en verticaal geleed bovenlicht in de zijgevel. Interieur met gemetselde bakoven in hoek.

Ten westen van het erf, kleine stal uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Laag, vrijstaand geelbakstenen volume onder zadeldak (grijsgesmoorde Vlaamse pannen aan erfzijde en golfplaten aan achterzijde). Licht getoogde deuropeningen onder een strek met bewaarde opgeklampte boven- en onderdeur. Aangepaste stalvensters onder betonnen latei. In de linker zijgevel, een gedichte segmentbogige poortopening.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur. Gaat vermoedelijk terug op voormalig laag boerenhuis in gele baksteen, zie de bewaarde muuropeningen onder rollaag. Eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw, opgehoogd met één bouwlaag in rode baksteen onder zadeldak (grijsgesmoorde mechanische pannen). Hoge dwarsdoorrit met groengeschilderde opgeklampte poort met winket. Twee muuropeningen onder betonnen latei.

• LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 156 (iconografie).
  • Mijn dorp in het Krekedal. Handzame-Kortemark-Werken-Zarren, Kortemark-Handzame, 1978, s.p. (iconografie).
  • Monument en Tijd. Open Monumentendag Vlaanderen 10/09/2000, Kortemark, 2000 (Brochure), s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie