erfgoedobject

Amersveldekruis

bouwkundig element
ID
91132
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91132

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Amersveldekruis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

(in de tuin van nummer 201, gelegen op splitsing van de Amersveldestraat). Zogenaamd "Amersveldekruis".
In 1627 is de "Hamersvelde Capelle" belast met twee missen per week, wat een grote kapel veronderstelt. In 1632 wordt de "kapelanie van Amersvelde" bij de kerk van Handzame gevoegd. Het is niet gekend wanneer de kapel vervangen wordt door het "Amersveldekruis". Het kruis is reeds aangeduid op de 19de-eeuwse kaart met eigendommen van de erfgenamen van Petrus Lefever te Handzame (zie illustratie bij straatinleiding). Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kruis vernietigd. Na de oorlog wordt het terug opgericht en op 17 mei 1923 ingewijd.
Kruis in cementrustiek, ijzeren, beschilderd Christusfiguur, ervoor sokkel in breuksteen waarop lantaarn.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 1665: Kaart met eigendommen van de erfgenamen van Petrus Lefever te Handzame, 19de eeuw.
  • Handzame, een dorp vol onvermoeide schoonheid, in Curiosa, nr. 10, 2001, p. 28.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel V, Brugge, 1925, kolommen 349-350.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 97, 100 (iconografie).

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Amersveldekruis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91132 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.