Hoeve 's Raevens Heerlijkheid

Beschrijving

Hoeve " 'S RAEVENS HEERLIJKHEID" zie houten naambord. De benaming "Huilare en Ravegheershouck" komt volgens De Flou reeds voor in 1388. De hoevesite is echter nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De site is aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) (eigenaar is Jos Serruys uit Antwerpen): een U-vormige opstelling rondom het erf met boomgaard, achter het huis is een grote tuin gelegen. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Circa 1872 (mutatie 1878) wordt het huis uitgebreid. Circa 1894 (mutatie 1895) wordt het huis nogmaals uitgebreid met een haakse uitbouw aan de achterzijde. Wellicht wordt daarbij de rechter zijgevel van het huis vernieuwd, zie muurankers 1894. Vanaf circa 1912 (mutatie 1913) wordt het kleine landgebouw ten oosten van het erf niet meer vermeld. In 1912 wordt de schuur uitgebreid (wellicht volledig herbouwd) en worden ten noorden van het huis en de schuur kleine nutsgebouwtjes gebouwd.

Ten zuiden, gedeeltelijk bewaarde omwalling, omgeven door populieren. L-vormige opstelling rondom een begraasd erf. Ten noorden van het erf, boerenhuis uit de 19de eeuw, rechter zijgevel en achterbouw daterend uit het einde van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw met witgeschilderde erfgevel. Dubbelhuis van zeven traveeën onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), aflijnende gootlijst. Getoogde muuropeningen onder strek. Bewaard houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling, groengeschilderde luiken. Rechter zijgevel: getoogd venster, in de geveltop rondboogvensters en oculus. Bewaard houtwerk, waaiervormige bovenlichten in de rondboogvensters. Bewaarde achtergevel. Achter het huis, nutsgebouw onder zadeldak (blauwe mechanische pannen).

Ten westen van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis (links) en stalling (rechts), vermoedelijk daterend van circa 1912 (mogelijk herbruik van oudere muren, zie binnenmuren in rode baksteen). Gele baksteenbouw onder overkragend zadeldak (mechanische pannen), afboordende windplanken. Rechthoekige poorten onder latei, boven de lage wagenhuispoort beplanking met laadluik, voorts getoogde muuropeningen onder strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1878/49, 1895/9, 1913/8.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel VI, Brugge, 1926, kolommen 735-738.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 69.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie