Villa Ter Wilgen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ter Wilgen

Beschrijving

Woning Talpe of villa "Ter Wilgen" (zie bouwplan), gebouwd in 1961-1964 naar het ontwerp van architect Arthur Degeyter uit Sint-Andries Brugge (bouwaanvraag van 1961, registratie in het kadaster in 1963). De monografie over Arthur Degeyter dateert de woning in 1964.

De woning is gebouwd in opdracht van André Talpe-Rubbens uit Kortemark, eigenaar van de conservenfabriek Talpe te Kortemark (zie Amersveldestraat). André Talpe zou de woning reeds na één jaar verkopen. In 1968 wordt de woning in opdracht van A. Lambrecht uitgebreid met de garage; de oorspronkelijke garage in de woning is vandaag heringericht als dokterspraktijk.

Dieper gelegen woning van het bungalowtype, voorafgegaan door grasveld omgeven door wilgen. Grote tuin, aangelegd door tuinarchitect Paul Deroose (Jabbeke); tuin omgeven door meidoornhaag en linden. Zwembad aansluitend op de leefruimte; naastgelegen houten terras naar verluidt vervaardigd met afbraakmateriaal van schepen, zie gaten. Centraal strak aangelegd tuingedeelte met onder meer magnolia. Voorts onder meer Canadese esdoorn en notelaar.

Zuidoostelijk gedeelte met tennisveld en moestuinje. Het perceel is begrensd door de Kreke(l)beek-Spanjaardsbeek, daarachter sluit het landelijk gebied aan.

Horizontaliserend volumespel door middel van op elkaar inspelende balkvolumes van één à twee bouwlagen onder platte daken. Voor de inplanting van de volumes is gespeeld met het reliëf van het terrein. Het inspringend portaal met glaspartij is gelegen op de tweede verdieping, bereikbaar via bakstenen trappartijen. De raampartijen zijn geaccentueerd door brede overkragende dakrand. Ter hoogte van het portaal is deze dakrand opengewerkt waardoor een patio wordt gecreëerd.

Materialen: "Hollandse klinkers te witten, dorpels arduin, muren gewit, asfalt (…), natuurden, ramen (…) wit geschilderd, beton, schuifraam, afwerking luifels onder- en bovenkant: aluminium + natuurlijke den, Planchetten natuurden (…)" (zie bouwaanvraag 1961).

Het interieur is grosso modo bewaard: witgeschilderde bakstenen muren, plafonds in houten planchetten, dubbele open haard in de living, opgenomen in bakstenen schouwvolume.

• Gemeentearchief Kortemark, Modern archief: bouwplannen, 1961/Wilgenlaan 26.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1963/27, 1968/34.
  • OOSTERLYNCK C., Leven en werk van Arthur Degeyter, architect (1919-2004), Deel I: tekstcorpus, onuitgegeven Licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 2006-2007, s.p. (oeuvrelijst Arthur Degeyter).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie