Onze-Lieve-Vrouwkapel bij erftoegang van hoeve

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel bij erftoegang van hoeve, geflankeerd door erfpijlers en lindes. De kapel is gebouwd in 1942, zie steen in de vloer met inscriptie "1942 FAMILIE K. SAP". De oorsprong van de devotie is dat de hoeve gespaard bleef van oorlogsleed. Bakstenen kapel op rechthoekig grondplan, onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Tuitgevel met kruisbekroning van blauwe hardsteen, rondboogportaal.

Eenvoudig interieur met beplankt gewelf. Altaartafel van blauwe hardsteen: inscriptie "ONZE LIEVE VROUW VAN DEN VREDE BID VOOR ONS", beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Kortemark, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie