Kleine hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve op een spits hoekperceel gelegen, gekenmerkt door meidoornhaag en hoogstamboomgaard op het erf. Site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, Alexander Kimpe, landbouwer te Kortemark is dan eigenaar) langs het oude tracé van de Torhoutstraat (de huidige Hermitagestraat). De hoeve is op dat moment omgeven door land en weiden. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Bij de mutatie van 1896 wordt het huis totaal herbouwd en wordt achter het huis een bakhuis gebouwd. Op het erf is een boomgaard aangeplant. Bij de mutatie van 1941 wordt de schuur uitgebreid (wellicht toestand van na de Eerste Wereldoorlog). In 1946 worden achter het woonhuis nutsgebouwen opgetrokken. In 1948 wordt het huis uitgebreid met een erker, maar in de praktijk wellicht volledig herbouwd.

Bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), V-vormig rondom het erf gegroepeerd.
Ten noordoosten van het erf, boerenhuis van circa 1948 met rode parementsteen en rechthoekige erker. Marianisje in de rechter zijgevel.
Links aansluitend, stalling vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw: geknikte dakoverstek op modillons, rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken, gevat in een geriemde omlijsting in gele baksteen.

Ten westen van het erf, dwarsschuur met 19de-eeuwse elementen en gedeeltelijke wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog zie jaaraanduiding "1922" in de zijgevel. De gevel aan de Hermitagestraat en de zijgevels zijn gaaf bewaard, de erfgevel kent een recente aanbouw onder lessenaarsdak.
Het 19de-eeuws gedeelte wordt gekenmerkt door rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de omlijsting van de korfboogpoort en de strekken, voorts dichtgemetselde lichtgleuven en diefijzers. Zijgevel naar de Torhoutstraat deels herbouwd in gele baksteen na de Eerste Wereldoorlog: bewaard 19de-eeuws luikje, beglaasd Marianisje in een omlijsting van gesmoorde baksteen, jaaraanduiding "1922" in rode baksteen.

Achter het huis, tweebeukig gebouw onder zadeldaken (rode mechanische en blauwe Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1896/11, 1941/78, 1946/28, 1948/39.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie