Gemeenteschool

Gemeenteschool gebouwd circa 1873, wellicht gedeeltelijk herbouwd na de Eerste Wereldoorlog.

Volgens literatuur is de gemeenteschool in 1867 vanuit de Hoogledestraat naar de Torhoutstraat overgebracht. Het kadaster noteert bij de mutatie van 1873 de bouw van de gemeenteschool als T-vormig volume. Blijkens de inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten wordt de 'gemeenteschool voor jongens' in 1921-1930 heropgebouwd naar ontwerp van architect Thierry Nolf (Torhout).

Roodbakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen), aansluitend lager gedeelte. Sobere wederopbouwarchitectuur: aandaken met vlechtingen, sierankers. Rechthoekige muuropeningen onder latei, verdiept in korfboogvelden. Deels bewaard houtwerk met T-indeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1873/10.
  • NOTEBAERT A., NEUMANN C. e.a., Inventaris van het archief van de Dienst der Verwoeste Gewesten, 1986.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 47.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie