• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Huis met parement uit het tweede kwart van de 20ste eeuw (dateert mogelijk van 1946). Links aansluitend, fabriekspand onder sheddaken. Vanaf 1903 is de site in handen van de Kortemarkse familie Louagie. Bij de mutatie van 1925 is er sprake van de uitbreiding van een tabaksfabriek. Bij de mutatie van 1926 (schets ontbreekt) bouwt Th. Louagie een nieuw magazijn, zie inscriptie in de gevel. Bij de mutatie van 1946 wordt het huis en het (werk)huis (achterzijde en mogelijk ook verhoging van de bedaking) vergroot. Vermoedelijk dateert het parement uit deze periode.

Huis: roodbakstenen parement met rechthoekige muuropeningen. Deuropening met afgeronde hoeken in streks verband. Verzorgde beglaasde deur met geometrisch smeedwerk.

Fabriek: rode baksteenbouw onder verhoogde sheddaken (mechanische pannen, zenitale verlichting), vijf beuken van elkaar gescheiden door muurdammen. Vervaagd geschilderd opschrift: "FABRIEK N° 1085 TH. LOUAGIE".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1903/9, 1925/20, 1926/27, 1946/18.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie