erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
91083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91083

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis uit de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Cementering van de lijstgevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, inbreng van winkelpui in het midden van de 20ste eeuw. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen, aflijnende gootlijst op klossen). Witgeschilderde cementering met imitatiebanden en -voegen. Getoogde muuropeningen, voor de benedenvensters in een geriemde omlijsting met uitgewerkte sluitstenen. Tussen de bovenvensters, spiegels met 'breuksteenimitatie'. Bewaard beschilderd houtwerk: op de begane grond schuiframen, bovenvensters met T-indeling. Winkelpui met verdiept portaal in geglazuurde tegeltjes.


Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Nieuwe informatie ontvangen van IOED Polderrand (oktober 2018): de benedenverdieping is volledig gewijzigd.

Auteurs: Sys, Annelien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91083 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.